Aquest web utilitza galetes (cookies) per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant, entendrem que acceptes la seva utilització. Accepto | Més informació

Arenys de Munt organitza prop d’un centenar d’actes per festejar la Capital de la Sardana 2013

El programa oficial de la Capitalitat s’ha fet públic aquest matí, a Barcelona Destaquen noms propis com Perejaume, Roger Mas, Carme Ruscalleda, Jordi Molina, Jordi Bilbeny, el primer Aplectrònic, la presentació de The New Catalan Ensemble al costat d’Andrea Motis i Joan Chamorro i un espectacle inaugural de gran format
2013/02/15 11:30:07 Europe/Madrid

El programa oficial de la Capitalitat s’ha fet públic aquest matí, a Barcelona

Destaquen noms propis com Perejaume, Roger Mas, Carme Ruscalleda, Jordi Molina, Jordi Bilbeny, el primer Aplectrònic, la presentació de The New Catalan Ensemble al costat d’Andrea Motis i Joan Chamorro i un espectacle inaugural de gran format

Arenys de Munt/Barcelona.- L’alcalde d’Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis, ha presentat aquest matí en roda de premsa a la seu del Col.legi de Periodistes de Catalunya el programa d’actes oficial del projecte ‘Arenys de Munt: Capital de la Sardana 2013’, una proposta ambiciosa i agosarada que inclou un total de 95 activitats i iniciatives vinculades d’una forma o una altra al món de la sardana i de la cultura catalana. La voluntat dels organitzadors de la primera Capital de la Sardana és clara: ‘Sacsejar, renovar i actualitzar aquest sector cultural tan propi del nostre país’, afirma Ximenis. A l’acte també hi ha assistit el director general de Cultura Popular i Tradicional, Lluís Puig; el president de la Federació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, així com el responsable del projecte ‘Capital de la Sardana’, Víctor Sallés, que aglutina les entitats més potents del sector: Federació Sardanista de Catalunya, Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i Obra del Ballet Popular.

En el marc d’aquest acte, Rucabado ha anunciat la fusió de les tres principals entitats d’àmbit nacional que treballen pel món de la sardana amb la voluntat de ‘crear una única estructura més potent i eficaç que aglutini totes les pràctiques i objectius d’aquest sector’. Sallés, per la seva banda, ha expressat que el projecte ‘Capital de la Sardana’ és el primer exemple de treball en comú, un projecte transversal que manté vinculació amb tots els aspectes de la cultura popular i tradicional.

Lluís Puig, director general de Cultura Popular i Tradicional, ha destacat ‘el valor social de la sardana i de la cultura popular, atès que permet cohesionar i vertebrar les persones i les pròpies societats; aquest aspecte de valor social traspua en tot el programa que es presenta avui’. Puig també ha remarcat la valentia que Arenys de Munt ha demostrat volent liderar aquest projecte i per últim ha volgut trencar una llança per vèncer el tòpic que situa la sardana com a una manifestació depenent de les subvencions i els ajuts públics. Puig ha destacat que només un 7% del gruix de l’activitat sardanista depèn dels ajuts de la Generalitat: ‘De sardanes se n’han ballat, se’n ballen i se’n ballaran’, ha afirmat en la línia de remarcar aquest aspecte de caràcter econòmic.

L’acte l’ha finalitzat l’alcalde d’Arenys de Munt exposant abastament el programa de la Capitalitat: 35 entitats d’Arenys de Munt han participat en el programa d’actes que situen activitats en 37 setmanes. ‘A hores d’ara hi ha 82 esdeveniments confirmats però de ben segur que en seran molts més perquè estem rebent pràcticament cada dia noves propostes’. Josep Manel Ximenis ha explicat que per fer front a una part important del cost global de la Capitalitat (el pressupost del projecte se situa a l’entorn dels 200.000€) s’apostarà pel micromecenatge, concretament, a través de la plataforma Verkami. 

El proper dissabte, 16 de març de 2013, Arenys de Munt (el Maresme) donarà el tret de sortida de manera solemne als actes de la Capitalitat de la Sardana, en un acte d’alta volada institucional que sumarà el suport d’entitats locals i comarcals a una proposta escènica de gran format, ‘Sardana universal’, espectacle dissenyat per Jordi Pesarrodona (de la companyia Gog i Magog). Altres noms destacats d’aquesta commemoració que s’allargarà fins el febrer de 2014 són l’artista santpolenc Perejaume, la cuinera Carme Ruscalleda, l’estudiós Jordi Bilbeny, el cantautor Roger Mas –que portarà al magnífic espai de Can Jalpí el seu espectacle amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, millor disc de l’any segons la revista Enderrock-, la nova formació The New Catalan Ensemble que presentarà la seva primera proposta al costat d’Andrea Motis i Joan Chamorro, els experimentats Jordi Molina i Marcel Casellas i la celebració, al mes de setembre, del primer Aplectrònic adreçat al públic més jove, entre altres propostes.

Els eixos de la programació

A grans trets, la programació d’’Arenys de Munt, Capital de la Sardana 2013’ potencia els aspectes següents:

Innovació/Creativitat/Cultura: espectacle inaugural (‘Sardana universal’), presentació de la formació The New Catalan Ensemble (espectacle amb Andrea Motis i Joan Chamorro al Castell Jalpí), 1r Aplectrònic (Lafaille Cobla&Raph Dumas amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona&House Aborígen), Cobla dels Sons Essencials, revisió de la sardana a càrrec del grup RELK, Gastronomia i cultura (Jornades sobre l'art de la cuina i Vinyacat, maridatge de vins i música tradicional).

Vinculació amb el territori: implicació de prop d'una quarantena d'entitats locals d'Arenys de Munt així com de les agrupacions sardanistes de la comarca del Maresme, la Selva i el Barcelonès. Col.laboracions amb els municipis més propers (Arenys de Mar, Mataró, Calella, Malgrat de Mar...) i amb les entitats i federacions d’abast nacional.

Objectius nacionals: celebració dels Premis Capital de la Sardana, concursos i convocatòries multitudinàries -la sardana que envolta el nucli urbà d'Arenys de Munt-, trobada anual de gent gran, col.laboració amb la Catalunya Nord...

Reflexió/formació/creació de nous públics: jornades sobre patrocini i mecenatge adreçades a les entitats de cultura popular, treball en comú amb les escoles del municipi, celebració de jornades i xerrades que serviran per elaborar materials de treball útils per a la comunitat sardanista, etc.

Suport a les efemèrides i commemoracions: 125è aniversari de La Principal de la Bisbal i 25à aniversari de La Principal d’Amsterdam, jornades poètiques, etc.

El nou projecte ‘Capital de la Sardana’ neix amb la voluntat de difondre i impulsar noves propostes vinculades al món de la sardana i el coblisme actuals. Arenys de Munt es converteix d’aquesta manera en la primera Capital de la Sardana i cedirà el març de 2014 el relleu a la ciutat de Barcelona (el Barcelonès).

La Fira Mediterrania de Manresa coopera en la difusió d'aquesta activitat.

 

Per a més informació:

Rut Martínez / Quim Rutllant
Responsables de Premsa ‘Arenys de Munt: Capital de la Sardana 2013’

Telèfon 972 332 534

Mòbil   649 935 371 (Rut) – 669 868 011 (Quim)
www.amuntproduccions.cat

info@amuntproduccions.cat

Cartell_Perejaume_Sardana.png

 

Foto_Arenys_Sardana.bmp

L'alcalde d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis, mostra el cartell dissenyat per Perejaume

DSC_0751.jpg
FOTO GERARD FONT: Roger Mas i la Cobla Sant Jordi a la 14a edició de la Fira Mediterrània de Manresa