Què és?

La Fira Mediterrània de Manresa és el mercat estratègic de les propostes artístiques que utilitzen l’arrel, la tradició i la cultura popular com a motor creatiu.

La Fira Mediterrània treballa amb els 360 graus de l’arrel tradicional, partint del grau inicial, el patrimoni immaterial i l’herència cultural, passant per les associacions de cultura popular i tradicional, que treballen a partir del patrimoni immaterial connectant-lo amb la societat, i finalment, el sector professional, els artistes que creen a partir d’aquesta tradició. La Fira Mediterrània posa especial èmfasi en l’intercanvi, la interrelació i la intersecció de tots ells.

Es tracta d'una fira multidisciplinària que planteja tres grans itineraris en la seva programació: un de música, amb l’escena mediterrània de músiques del món i música folk, on destaquen les novetats de l’escena catalana d’arrel; un de dansa, amb una mirada en moviment a l'arrel tradicional i la cultura popular, i un de memòria, llegat i narració oral, amb les propostes d’arts escèniques i de carrer, especialment de teatre i circ, que beuen de la cultura popular.

Aquest plantejament es concreta amb una programació integrada per propostes que parteixen de l’arrel tradicional com a motor creatiu, una arrel amb mirades polièdriques, i que ens parla en present.

Paral·lelament, la llotja professional actua com a espai de trobada i intercanvi, esdevenint un punt de contacte i compravenda tant del sector de les arts escèniques com de la música.  

La 27a edició se celebrarà a Manresa del 10 al 13 d’octubre de 2024.

Una Fira que vol ser el hub de les propostes d’arrel de la Mediterrània.

Els objectius de la fira són:

  • Potenciar la creació i la circulació nacional i internacional de projectes que uneixen la creació contemporània amb la cultura d'arrel.

  • Ser nucli de trobada, tendències i idees en l'àmbit de la cultura tradicional i potenciar els vincles amb el treball comunitari, la participació i l'ampliació de la base social de la cultura.

  • Consolidar-se com a mercat líder a l’Estat espanyol en músiques del món i folk.

  • Potenciar la capacitat d'exportació d'artistes i cultura catalana.

  • Ser porta d'entrada a l'Estat espanyol de projectes escènics i musicals internacionals.

  • Actuar com a punt de trobada de professionals a nivell internacional.