Fira Mediterrània participa al festival Ésdansa de Les Preses

29/8/2023

Fira Mediterrània de Manresa ha assistit durant aquests dies a la 41ª edició del festival Ésdansa, que s’ha celebrat a Les Preses del 21 al 27 d’agost.

Al festival de referència dins el món de la dansa d’arrel, per la seva visió de futur i la seva aposta per la participació i l’intercanvi cultural, s’han pogut veure alguns projectes vinculats a la Fira. És el cas de dos propostes que podrem veure a la programació de la Fira d’enguany: ERA, de l’Esbart Rocasagna de Gelida, guanyador de la darrera edició del Premi Delfí Colomé i que, com a tal, forma part del programa d’acompanyament artístic Obrador d’arrel i el Pla d’impuls a la dansa d’arrel; i Bordes y heridas del duende, que formarà part de la programació professional de la Fira.

Precisament, l’off del Pla d’impuls es va presentar en roda de premsa en el marc de l’Ésdansa, que també va acollir la primera activitat adreçada als joves becats dels esbarts i una trobada dels joves que volen dedicar-se professionalment a la dansa treballant creativament amb l’arrel, accions incloses al Pla. Precisament, una catorzena d’aquests joves han estat treballant el Laboratori d’arrel (inclòs a l’off del Pla d’impuls a la Fira).

L’Ésdansa també ha inclòs a la programació d’enguany algunes propostes d’edicions anteriors de l’Obrador d’arrel de la Fira: Raepte, de l’Esbart Manresà (actuació que va comptar amb un debat posterior amb alguns responsables de la proposta artística moderats per Jordi Fosas, director artístic de la Fira); L’Hereu Riera, de l’Esbord; Si em vagués, de la Companyia MINIMíssmA amb Lali Mateu i Roger Cusidó; Flor de maig, amb Xavier Gumà i Verònica Hernández; Solc, de l’Esbart Ciutat Comtal i Arnau Obiols, i Lo faunal, de Pol Giménez.

L’Ésdansa està organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny i ofereix cada any una programa que compagina l’exhibició, la formació i la divulgació, amb una forta aposta per la creació.