Fira Mediterrània torna a col·laborar amb les Nits d’Estiu del Museu d’Història de Catalunya

11/7/2023
Fira Mediterrània de Manresa torna a col·laborar amb el Museu d’Història de Catalunya en l’organització d’una nova edició de les Nits d’Estiu a la terrassa del Museu, al cor del Port de Barcelona, que se celebra els dimecres del mes de juliol a les 22 h. La proposta cultural, que uneix música, història i patrimoni, enguany se centra en les músiques de la Mediterrània. L’encarregada d’obrir el cicle dimecres passat va ser Widad Mjama, la primera dona rapera del Magrib, que va presentar el projecte Aïta mon amour acompanyada del seu productor, el compositor Khalil Epi.

El cicle inclou en total quatre concerts d’artistes que treballen a partir de la recuperació de tonades, cançons i sonoritats procedents d’espais rurals de tota la Mediterrània. Aquest dimecres 12 de juliol serà el torn de Mar Grimalt, (Felanitx, 1996), una de les veus més prometedores i privilegiades de les Illes Balears, guanyadora fa dos anys del Concurs Sons de la Mediterrània, adreçat a grups o solistes emergents de folk i música d’arrel de la Mediterrània. Dimecres 19 de juliol, la terrassa del Museu acollirà l’actuació d’Arnau Obiols, que presentarà el disc Mont Cau, una fusió entre la tradició musical dels Pirineus i la contemporaneïtat, un diàleg dinàmic i constant amb l’entorn natural a ritme de bateria, flabiol i guitarra.

La cantant Rachele Andrioli, la segona presència internacional a les Nits d'Estiu del Museu d'Història de Catalunya, serà l’encarregada de tancar el cicle el 26 de juliol. La cantant italiana, cantautora i multiinstrumentista, ha investigat la música popular tradicional del sud d’Itàlia, especialment de la zona de Salento (Apúlia), i presenta ara el seu primer àlbum en solitari, Leuca. Aquesta actuació compta amb la col·laboració de Puglia Sounds.

Aquesta proposta cultural va arrencar l’any 2015 amb un cicle de jazz. L’èxit de públic va consolidar aquest programa fins a l’any 2019, en què va començar l'actual cicle de cançó mediterrània. El cicle, comissariat per Fira Mediterrània, convida a admirar la tradició a través de la música d’arrel, però des d’una òptica moderna. Els artistes programats a les Nits d’Estiu comparteixen el marc geogràfic de la Mediterrània, que els defineix culturalment i que, a més, fa de pont entre cultures.

Les entrades tenen un preu de 16 euros, inclouen la visita guiada a l’exposició Obert per vacances, la visita lliure a l’exposició temporal Il·lustríssimes, dones que van dibuixar el segle XX, el concert i una consumició (el combinat de les Nits d’Estiu) i es poden adquirir en línia a mhcat.cat/nits o a les taquilles el mateix dia del concert a partir de les 20 h.