Aquest web utilitza galetes (cookies) per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant, entendrem que acceptes la seva utilització. Accepto | Més informació

Erritu amb Kukai Dantza, Sharon Fridman i l’Orfeò Manresà inaugura avui la 21a Fira Mediterrània

L’espectacle tindrà lloc a la nau central de la Seu de Manresa
2018/10/04 08:00:00 GMT+2

L’espectacle tindrà lloc a la nau central de la Seu de Manresa

Del 4 al 7 d’octubre tindran lloc 161 funcions de 116 companyies

Els bascos Kukai Dantza, Sharon Fridman i l’Orfeó Manresà inauguraran la Fira amb Erritu (ritual), un espectacle a la nau central de la Seu de Manresa.

Clàudia Cabero, Electrogralla, Heura Gaya i Menut actuaran a la final d’avui del XI Concurs Sons de la Mediterrània.

Les jornades professionals d’avui tractaran sobre quatre grans blocs relacionats amb la gestió jurídica de la cultura: cooperativisme, sincronització, drets de propietat i assegurances.

Aquest divendres Eva Yerbabuena, Juan Carlos Lérida, les ballarines Ji Hye Chung i Lali Ayguadé, Societat Doctor Alonso i Júlia Farrero portaran les seves obres a Manresa.

A la vessant musical actuaran Vox Bigerri & Jim Black, The Skatalites, el guitarrista tuareg Bombino, i els Za! amb la seva Megacobla.

Demà, Arnau Tordera i Magí Canyelles, Feliu Ventura, Les Anxovetes i Pau Figueres estrenaran novetats de l’escena d’arrel de parla catalana.

Avui comença la 21a Fira Mediterrània de Manresa, que se celebra del 4 al 7 d’octubre i va dedicada als rituals. I més concretament, a explorar la relació entre cultura popular, espiritualitat i comunitat i com aquesta connexió pot inspirar la creació escènica contemporània. Durant aquests quatre dies, la Fira acollirà 116 companyies que oferiran 161 funcions. La programació inclou 29 estrenes: 15 absolutes, 6 a Catalunya, 4 a la resta de l’Estat, 4 de creació i 8 coproduccions.

La inauguració de la Fira d’enguany, anirà a càrrec de la companyia basca Kukai Dantza que portarà -amb coreografia de Sharon Fridman, la col·laboració especial de l’Orfeó Manresà i en primícia a Catalunya- el seu espectacle Erritu (ritual). Tindrà lloc avui, dijous 4 a les 21 h  a la nau central de la Seu de Manresa.

Els noms destacats de divendres

Els rituals continuen presents amb la proposta de la bailaora i coreògrafa de flamenc Eva Yerbabuena. La bailaora andalusa, escollida millor intèrpret femenina de dansa a la darrera edició dels Premis Max, presenta Cuentos de azúcar. També la Societat Doctor Alonso, habituada a trencar barreres escèniques, buscarà la connexió entre allò popular –la pandereta- i allò espiritual -, en aquest cas, la poesia de San Juan de la Cruz-, amb l’estrena absoluta d’Estudi per a pandereta.

Aquest divendres també actuarà la prestigiosa ballarina coreana Ji Hye Chung i un grup multidisciplinar d’artistes reflexionaran sobre la llibertat d’expressió i els rituals de la dansa col·lectiva. I de l’altra, el ballarí i coreògraf Juan Carlos Lérida farà la seva funció en un taller mecànic de Manresa, sota el títol Máquinas Sagradas. En dansa destaca Sa mateixa, la proposta que ha unit sobre l’escenari a la cantant manacorina Joana Gomila i a la coreògrafa i ballarina barcelonina Lali Ayguadé, una reflexió sobre la creació de la memòria col·lectiva. La trapezista Júlia Farrero també farà una residència artística a la Fira, en ple procés de creació de l’espectacle Teia, inspirat en l’ancestral tradició pirenaica de les falles.

Pel que fa a la programació de música de divendres, hi haurà les actuacions del cor d’homes de polifonia occitana Vox Bigerri i el bateria novaiorquès Jim Black, i també la Megacobla dels Za!, un laboratori de creació pensat per portar el so de la cobla a territoris encara desconeguts. En l’escena de World Music internacional, destaquen The Skatalites, considerats els pares de la música jamaicana i l’ska i inclosos al cicle OFF Estepa Mediterrània, i Bombino, màxim exponent de la guitarra tuareg, i que presenta en primícia a Catalunya el seu nou disc Deran

També divendres destaquen les propostes d’Arnau Tordera, líder dels Obeses, i el tenora Magí Canyelles, que estrenaran la proposta Les cançons seran sempre nostres, explorant noves fronteres per a la cançó tradicional; (d)ones, el nou projecte de Les Anxovetes; el superb guitarrista Pau Figueres (Nada nuevo bajo el sol), i Feliu Ventura amb Xerramequ i Els Aborígens, fent l’estrena absoluta del seu nou treball Sessions ferotges.

Pel que fa a les propostes de carrer, divendres actuaran els hispanoargentins Puja! Teatro Aéreo amb Quixote, un muntatge de gran format que, a partir del mite de la Manxa, combina teatre, dansa i acrobàcies aèries amb música en viu i enginyeria.

Gestió jurídica, medi ambient i internacionalització, eixos de l’activitat PRO de la Fira Mediterrània dijous i divendres

L’activitat professional a La Llotja serà un dels plats forts d’avui i demà. Les jornades professionals enguany tractaran sobre quatre grans blocs relacionats amb la gestió jurídica de la cultura: cooperativisme, sincronització, drets de propietat i assegurances. Per divendres estan previstes 16 presentacions de projectes artísics que també estan programats a la Fira d’enguany, i que tindran així la possibilitat d’explicar en profunditat les seves propostes als professionals de la Llotja. A la tarda serà el torn de les sis associacions professionals que tenen un estand a la Llotja i que han pogut oferir aquest espai de difusió a 12 dels seus associats. Per altra banda, tots els dies tindran lloc les reunions ràpides, on quaranta professionals de les indústries culturals esdevenen consultors per aconsellar els artistes sobre com accedir a les programacions estables d’espais d’actuacions, festivals o altres iniciatives culturals.

La 21a edició en xifres

Companyies: 116

Estrenes: 29

Estrenes absolutes: 15

Estrenes a Catalunya: 6

Estrenes a la resta de l’Estat: 4

Coproduccions: 8

Residències artístiques: 5

Espais d’actuació: 18

302 Activitats

Funcions artístiques: 162

Activitats professionals: 110

Activitats de ciutat (+diterrània): 30

 

La Fira Mediterrània de Manresa compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona,  amb el copatrocini institucional del Ministeri d'educació, cultura i esportsAcción Cultural Española, la Direcció General de Cultura del Govern de les Illes Balears, l'Instituto Basco Etxepare i l'Institut Ramon Llull