Aquest web utilitza galetes (cookies) per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant, entendrem que acceptes la seva utilització. Accepto | Més informació

La Fira Mediterrània de Manresa serà al Fòrum Casteller de Valls per Santa Úrsula

La 16a Fira Mediterrània de Manresa serà el proper cap de setmana a la capital de l’Alt Camp, Valls, que es converteix en l’epicentre de l’univers casteller del 25 al 27 d’octubre amb 140 activitats amb un marcat caràcter alhora familiar i basat en les arrels.
2013/10/21 10:21:00 Europe/Madrid

La 16a Fira Mediterrània de Manresa serà el proper cap de setmana a la capital de l’Alt Camp, Valls, que es converteix en l’epicentre de l’univers casteller del 25 al 27 d’octubre amb 140 activitats amb un marcat caràcter alhora familiar i basat en les arrels. Mediterrània serà un dels vint estands que ocupen l’epicentre de la ciutat, el Pati, des d’on explicarà i distribuirà el programa de la fira d’enguany en una de les accions que al llarg de l’any es fan en diferents localitats del país. La Fira manresana també compta amb la col·laboració d’Olga Trilles que treballa la cultura d’arrel a partir dels globus i altres materials inflables. A l’estand de Mediterrània a Valls Trilles elaborarà globus en forma de casteller. Les nenes i els nens podran triar el color de la camisa de la seva colla preferida. Els vint estands també seran al costat de tallers d’elaboració de fermalls o agulles, argila, bijuteria, artesania, globus, música, espardenyes, galetes i fins i tot gintònics, tots de temàtica castellera. Jocs gegants de la baralla castellera, l’oca castellera, el trivial casteller o un imponent rocòdrom també ocuparan aquest espai central.

Així mateix, la Fira Mediterrània participarà en el 3er Simposi Casteller que tindrà lloc dissabte 26 d’octubre des de les 10 h del matí al Teatre Principal de Valls. La responsable de comunicació del mercat manresà, Sònia Parra, hi presentarà una comunicació en el primer àmbit del simposi, que aborda el paper de la dona en els castells. D’aquesta manera, la Fira traça una comparativa entre l’evolució de la dona en el conjunt de la cultura popular i als castells. El tercer Simposi Casteller, que cada any edita les actes i conclusions de l’edició prèvia, comptarà amb la participació com a conferenciants i ponents d’una trentena de personalitats del món de las castellística. També s’hi exposen una quinzena més de comunicacions. La ponència inaugural, que obrirà la convocatòria, versarà sobre el valor patrimonial dels castells i n’analitzarà les possibles influències positives i negatives de la declaració de la UNESCO. Precisament enguany es commemoren deu anys de la Declaració de la UNESCO per a la salvaguarda del Patrimoni Immaterial. La ponència anirà a càrrec de la fotoperiodista especialitzada en festes tradicionals María Ángeles Sánchez.

Durant la resta de la jornada s’abordaran dos eixos temàtics: el paper de la dona en els castells, i el finançament de les colles castelleres. Si bé en el primer àmbit la majoria de ponents procedeixen de les pròpies agrupacions castelleres i de manifestacions afins també declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat com la Muixeranga d’Algemesí –País Valencià-, a la tarda el Simposi comptarà amb notables especialistes procedents d’àmbits més econòmics de la indústria privada, del món del crowdfunding –com l’empresa recentment premiada per la ONU, Verkami de Mataró- o del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. Al costat dels ponents, les persones que han volgut presentar comunicació de manera lliure també podran exposar-les. El Simposi el clourà el doctor en història de l’art de la Universitat Rovira i Virgili, Antoni Salcedo, que explicarà com l’art ha vist els castells al llarg de la història. Es dóna la circumstància que aquest és el primer cop que la Universitat Rovira i Virgili reconeix el Simposi Casteller com a crèdits de lliure elecció.

400%20x%20150%20pixels1.jpg