Activitat professional
World Music Charts Europe
Presentació
Dissabte, 07 octubre 2023
11.30 h
Centre Cultural El Casino. Espai 7
Durada60 min
Main performance image

World Music Charts Europa” és una organització creada el maig del 1991, sorgida del congrés anual del grup, “World Music Workshop” de la Unió Europea de Radiodifusió. (UER/EBU), i té un sòlid reconeixement internacional.

El secretari actual dels WMCE, és Milan Tesar, (Radio Proglas de Brno - Rep. Txeca). La organització inclou els millors especialistes de “Músiques del Món” de diferents ràdios públiques i independents europees sense ànim de lucre. Actualment són 44 els membres actius i estrictament escollits, de 25 països diferents. De l’Estat espanyol figuren (per ordre d’ingrés) : Albert Reguant (Les Rutes del So - Ona de Sants-Montjuïc de Barcelona (Catalunya), Oscar Losada (Raizame – Radio Galega), Paco Valiente (Los Sonidos del Planeta Azul – UP Valencia Ràdio) i Sonia Frias (Entrelares – Radio Circulo de Madrid).

Un cop al mes, tots aquest membres, seleccionen individualment els seus 10 CD’s preferits, i els envien a la central de Brno/Txèquia, on tots els CD’s nominats es processen en una base de dades, i a continuació els vint millors seleccionats, és publiquen a la pagina web de l’organització (www.wmce.de).

Aquesta web s’ha convertit en un important referent per als aficionats i professionals d’aquest ventall d’estils musicals que es poden trobar dins d’aquest calaix de les “músiques del món”, o del folk (tant ancestral com contemporània).

Milan Tesar
Director musical de Radio Proglas (República Txeca) i Secretari general de World Music Charts Europe. Milan treballa com a periodista musical de ràdio des de l'any 1995. Ha enregistrat milers d'entrevistes amb artistes i grups i ha preparat molts programes de ràdio sobre folk, jazz, world music, blues i música alternativa. Ha estat escrivint crítiques i altres articles sobre música per a diverses revistes impreses i webs, prepara regularment programes de ràdio per a la ràdio pública txeca i col·labora amb la televisió txeca. És director de programa del festival Marathon of Music de Brno i té el seu escenari en un altre festival de la República Txeca (Slunovrat Opava). És consultor professional i president del comitè de subvencions del Ministeri de Cultura de la República Txeca i membre dels comitès de subvencions dels municipis de Brno i Praga. Membre de diversos jurats de música nacionals i internacionals. 

Albert Reguant
Periodista i activista musical amb més de 40 anys d’experiència en el món de la música, sobretot més enllà de les nostres fronteres. És un ambaixador fix a congressos internacionals com ara el Womex (Europa) o Folk Alliance (EUA), entre altres. Durant aquests darrers anys va crear i dirigir per a Televisió de Catalunya l’històric “Hidrogen” (1992 fins 2002), més endavant la sèrie “Les Músiques del Món” (2004/5), i el programa “Planeta Música” (2006/7). Va dirigir la versió radiofònica de l'“Hidrogen” per als diferents canals de Catalunya Ràdio (des del 1999 fins al juliol de 2013). Actualment dirigeix el programa “Les Rutes del So” a la ràdio independent Ona de Sants de Barcelona/Catalunya.

Sonia Frías
És periodista musical des de l'any 2000 quan comença a col·laborar en premsa especialitzada en músiques d'arrel, com ara Batonga!, Ritmos del Mundo o Interfolk. Aquest mateix any comença el camí del seu programa “Entrelares”, dedicat a la música d'arrel. Des de llavors s'emet a Radio Circulo (www.radiocirculo.es), emissora cultural que pertany al Circulo de Bellas Artes de Madrid. “Entrelares” s’ha convertit en un programa de referència nacional per donar visibilitat a la música tradicional, principalment espanyola, però també d'altres països. També s'emet a la plataforma de programes folk anomenada Radio Crónica Folk Musical (www.rcfmmerida.es), i es va emetre durant el seu curt camí a M21, l'emissora municipal de l'Ajuntament de Madrid.

Paco Valiente 
La seva trajectòria professional durant més de dues dècades s’ha centrat exclusivament en el periodisme, la comunicació i la difusió de la música popular. Dirigeix i presenta “Los Sonidos del Planeta Azul”, especialitzat en músiques del món des de l’any 2001. El programa s’emet a UPV Ràdio. Cronista musical de vocació, convicció i professió, fa ràdio, escriu i difon la música popular contemporània en un sentit ampli, sense prejudicis i amb una perspectiva oberta, diversa i cosmopolita. Des de 2006 és director de continguts i editor del portal especialitzat www.lossonidosdelplanetaazul.com. Ha col·laborat en mitjans radiofònics com la Cadena Ser a A vivir, dirigida per Lourdes Lancho, la temporada d’estiu 2017 i 2018, i ha signat desenes de sessions temàtiques per a l’emissora online especialitzada en música afrollatina, Radio Gladys Palmera. 

Accés amb acreditació professional