Activitats paral·leles

El rizoma és una tija subterrània que creix horitzontalment respecte a la superfície del sòl i conserva la capacitat d'emetre nous brots i arrels a partir dels seus nusos. Així, a partir d’un nus, una proposta artística de la programació de la Fira, podeu descobrir persones de la cultura popular mitjançant brots i arrels en forma d’activitats paral·leles, com exposicions, conferències i/o col·loquis.

Aquest any, dediquem els Rizomes de la Fira a l'Obra del Cançoner Popular, en motiu de la celebració del seu centenari.

EXPOSICIÓ 100 Anys de l’obra del Cançoner Popular de Catalunya

Il·lustra les diferents etapes de la història de l’Obra: la seva gènesi, la seva aturada a causa de la guerra, la recuperació posterior dels materials i el procés actual de revalorització. Produïda per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura i comissariat a càrrec de Jaume Ayats.

Data: del 30 de setembre al 29 d’octubre
Lloc: Casa Luvià
Inauguració: 30 de setembre a les 18:30h
Entrada gratuïta

CONFERÈNCIA L’Obra del cançoner popular i el Bages

Glòria Ballús ens parlarà de la relació directe entre l’Obra del Cançoner i el Bages, per les activitats i publicacions dels folkloristes Rossend Serra i Pagès, Joaquim Pecanins i Josep M. Gassó; les missions realitzades per Josep Barberà i Pere Bohigas (1923) i la de Joan Amades, a Moià (1936), i el testimoni de visites recol·lectores de Marià Aguiló (s. xix).

Data: 30 de setembre
Hora: 18:30h
Lloc: Casa Lluvià
Entrada gratuïta

CONFERÈNCIA L’Obra del cançoner popular de Catalunya

El comissari de la commemoració de l’Any de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, Jaume Ayats, en parlarà, cent anys després de l’inici de les missions, de què en sabem d’aquest gran projecte. Fins on va arribar i com podem encarar-lo a dia d’avui. També coneixerem els grans objectius de la commemoració.

Data: 7 d’octubre
Hora: 18 :30h
Lloc: Casa Lluvià
Entrada gratuïta

HOSTAL CÀNTUT A LA FIRA

Antigament, els hostals i les tavernes havien estat espais exclusius per cantar: al voltant del vi o d'un àpat, grups d'homes entonaven cançons per divertir-se o ofegar les penes en companyia. Hostal Càntut a la Fira reinterpreta aquella pràctica amb un àpat per donar vida a les cançons de tradició oral i recuperar el cantar en comunitat, amb la participació de músics i la conducció de membres de Germà Negre.

Data:
6 d’octubre amb Quedem en Paus - ENTRADES AQUÍ
7 d’octubre amb Carles Belda - ENTRADES EXHAURIDES!
8 d’octubre amb Betzuca - ENTRADES EXHAURIDES!
9 d’octubre amb Julivert - ENTRADES EXHAURIDES!
Hora:
14h
Lloc: Pati del Restaurant Glaç
Preu: 24,50€, inclou el dinar

Hostal Càntut.jpg

TALLER PER A ESCOLES Les Eines

El Cor Jove Amics de la Unió de Granollers proposa un taller per conduir als participants a esdevenir conscients de l’existència d’un patrimoni immaterial musical vinculat al nostre territori. A partir de l’escolta de cançons, es descobrirà̀ les melodies que es cantaven i s’interpel·larà̀ a comparar-ho amb l’actualitat i a plantejar reptes de futur.

Data: 6 i 7 d’octubre
Hora: 10:00h
Activitat adreçada a les escoles participants

I dins la programació artística oficial de la Fira, podeu veure en relació a l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya: